Gouden tijden voor de leerlingen van De Vlonder

De leerlingen van De Vlonder beleefden afgelopen periode gouden tijden doordat ze een indrukwekkend kijkje mochten nemen in de geschiedenis met als thema; De Gouden Eeuw. Vele aspecten van de Gouden Eeuw passeerden de revue met als uiteindelijke klap op de vuurpijl… een grote verrassing voor elke midden- en bovenbouwleerling.

Op de Vlonder wordt thematisch onderwijs gegeven, aansluitend bij de belevingswereld van de leerlingen, in een cyclus van 5 weken. Via diverse vakken wordt het thema leven in geblazen, daarbij gebruik makend van onze diverse zintuigen. Door specerijen te ruiken en deze te benutten voor de bereiding van een maaltijd en deze ook ‘rijkelijk’ te proeven werd de Gouden Eeuw een echte belevenis. Natuurlijk mochten de oude verhalen en de muziek daarbij ook niet ontbreken en kwamen ook het ontstaan van het volkslied en van andere liederen aan bod.

Dat er ook een keerzijde aan de medaille zat, werd wel duidelijk, toen zaken als slavernij, onderdrukkingen en oorlogen aan bod kwamen, hetgeen een diepe indruk maakte.

Alle behandelde aspecten kwamen aan het einde van het thema terug in een musical over de Gouden Eeuw, die gespeeld werd door leerlingen van groep 5 t/m 8. Het decor was door hen eigenhandig gemaakt.

De goede lezer zal direct aangeven: En de schilderkunst dan? Ook deze werd uitgebreid behandeld, waarin de Nachtwacht natuurlijk niet mocht ontbreken. Om de grootsheid hiervan te kunnen ervaren, werden de leerlingen als verrassing getrakteerd op een heus uitstapje naar het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het was daar even de omgekeerde wereld. De leerlingen waren zo enthousiast, dat juist zij de rondleiders verhalen gingen vertellen over het ontstaan van de schilderijen in plaats van andersom. De plaatjes die de leerlingen van de schilderijen mochten schieten waren al kunstwerkjes op zich. Bij het horen van wat de ingrediënten voor verfwaren (zoals kippenbotjes en luizen) trokken de meesten vieze gezichten. Dit veranderde al snel toen de verhalen kwamen over de Nachtwacht, die het vaak heeft moeten ontgelden van verkleining tot aan een forse beschadiging door een man die in woede uitbarstte.

Uw nieuwsgierigheid geprikkeld naar meer over dit thema? De foto’s vindt u hier